Cultura pentru Cultura 2014 - Blaj

Comuna Roşia de Secaş este câştigătoarea primei etape a celei de-a IX-a ediţii a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”. Pe locul al doilea, juraţii au ales comuna Cergău, iar pe locul III s-a clasat Cetatea de Baltă. Comuna Roşia de Secaş a câştigat 50.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru reabilitarea căminului cultural din zonă.

Duminică, pe Câmpia Libertății din Blaj, cinci comune de pe Valea Târnavelor le-au arătat spectatorilor tradiţiile şi obiceiurile din zonă, dar numai una a câştigat premiul care le va aduce un cămin cultural modernizat.

Ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediție, Festivalul-concurs „Cultură pentru Cultură” are ca scop revitalizarea tradițiilor, obiceiurilor și a vieții culturale din mediul rural al județului Alba. În acest an, 24 de echipe artistice din comune din județul Alba vor intra în competiție, în patru etape la care se adaugă etapa finală.

În prima etapă a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură” au participat cu recitaluri muzicale și dansuri populare echipele artistice din comunele de pe Valea Târnavelor, Roșia de Secaș, Mihalț, Cetatea de Baltă, Cergău și Sâncel.

După concurs, pe scena de pe Câmpia Libertății au fost susținute recitaluri ale Ansamblului Folcloric al Județului Alba, Ansamblului Folcloric „Floare de Colț” din Galda de Jos și interpretele de muzică populară Ina Todoran și Nicoleta Voica.

Următoarea etapă adună comunele din zona Sebeș și va fi organizată la Loman în data de 17 mai, cu ocazia urcării oilor la munte. Aici vor fi prezente echipele din Vințu de Jos, Cîlnic, Săliștea, Pianu, Săsciori și Cut.

Etapa a treia, ce îi va aduce în fața publicului pe artiștii din zona Munților Apuseni, va avea loc în data de 18 mai la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor participa comunele Almașu Mare, Sălciua, Meteș, Poiana Vadului, Albac, Bucium și Ocoliș.

Cea de-a patra etapă zonală, cu echipe din zona Aiud, se va desfășura în data de 3 iunie în zona Tarcău, între localitățile Ponor și Rîmeț, cu comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac și Stremț.

Etapa finală va avea loc, ca în fiecare an, la sfârșitul lunii iulie, în comuna Avram Iancu, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Câștigătorii fiecărei etape vor fi premiați cu suma de 100.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru reabilitarea căminelor culturale din comune.